တေန႔က ညီမေလးနဲ႔ ၂ေယာက္သား အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲ အတူခ်က္ၾကျပီး သူက က်ဴးပစ္မွာေရးတင္ထားတာကို ျပန္ေဖာ္ျပပါတယ္။
လုိအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
လိုအပ္တဲ့ အခ်ိန္အတြယ္ အတိအက်ေတာ့ မေရးေပးေတာ့ပါဘူးေနာ္။ ကြၽန္မခ်က္တာကလည္း လက္မွန္းနဲ႔ ခ်က္တာမ်ားလို႔ပါ။
ဟင္းရည္ခ်က္ရန္
ကုလားပဲ၊ ၾကက္ဥ
ႏြားႏို႔၊ ႏို႔စိမ္း၊ အုန္းႏုိ႕
ဆီ၊ ငါးငံျပာရည္၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္၊ ဆား၊ သၾကား၊ နႏြင္း
ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မႈန္႔၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဂ်င္း (ဆီသတ္ရန္)
ၾကက္သြန္နီအေသးေလး (ဟင္းရည္အိုးထဲ ထည္႔ရန္)
ၾကက္ရိုး၊ ၾကက္အသား၊ ၾကက္အသဲအျမစ္
ေရာေႏွာစားရန္
ေခါက္ဆြဲအစို အလံုး၊ အျပား
ၾကက္ဥျပဳတ္၊ ပဲေၾကာ္၊ အီၾကာေကြး၊ ငါးဖယ္ဆုတ္ေက်ာ္၊ ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီး၊ မံု႔ၾကြတ္ေၾကာ္၊ သံပုရာသီး၊ ငရုတ္သီး အေလွာ္မႈန္႔။
ဟင္းရည္ခ်က္နည္း
၁) ကုလားပဲကုိ မခ်က္ခင္ညကတဲက ေရစိမ္ထားျပီး၊ ခ်က္မဲ့ေန႔ နံနက္မွာ ဂ်င္းေလးနည္းနည္းနဲ႔ ႏူးေနေအာင္ ျပဳတ္ထားပါတယ္။ ညကတဲက ေရစိမ္ထားေတာ့ ခဏေလးနဲ႔ ႏူးပါတယ္။
၂) ၾကက္ဥေတြ ဟင္းရည္ထဲထည္႔ဖို႔နဲ႔ ေရာစားဖို႔ျပဳတ္ထားပါတယ္။
၃) ၾကက္သားကို အေနေတာ္ ခုတ္ပိုင္းေဆးေၾကာျပီး ပဲငံျပည္ရည္အခ်ိဳရည္နည္းနည္း၊ သၾကားနည္းနည္း၊ ဆားနည္းနည္းနဲ႔ နယ္ျပီး ႏွပ္ထားတယ္။
ေစ်းမွာ ၾကက္ရိုးကို လည္ပင္းကေန ေက်ာရိုးေတာက္ေလွ်ာက္ အရိုးၾကီးပဲ ( ၃ခု - ၁က်ပ္၂၀) ၀ယ္လို႔ ရလို႔ အဲဒီ အရိုး၃ခုကိုလည္းခုတ္ျပီး ထည္႔နယ္ထားတယ္။ အရိုးေတြမ်ားရင္ အခ်ိဳရည္ ပိုရျပီး၊ ဟင္းရည္ထဲက အရိုးကို ကိုက္ရတာ သေဘာက်လို႔ပါ။ အရိုးေတြရွဳပ္ေနမွာ မၾကိဳက္ရင္ ေနာက္မွ ဆယ္ျပီး ထုတ္ပစ္လိုက္လို႔ ရပါတယ္။
၄) ခဏႏွပ္ထားတုန္း ၾကက္သြန္နီ၊ ျဖဴ၊ ဂ်င္းစတာေတြကို ၾကက္သားထဲ ထည္႔ျပဳတ္ဖို႔နဲ႔၊ ၾကက္သြန္နီလံုးေလးေတြ ဟင္းရည္အိုးထဲ ထည္႔ဖို႔၊ ၾကက္သားဆီသတ္ဖို႔ အဆင္သင့္ျဖစ္ေအာင္ လွီးခြၽတ္၊ ေထာင္းထုထားလိုက္ပါတယ္။
၅) ၁၀မိနစ္ေလာက္ၾကာရင္ ႏွပ္ထားတဲ့ ၾကက္သား အရိုးအသားေတြကို ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေတြထည္႔ျပီး ေရနဲ႔ ျပဳတ္ပါတယ္။
၆) ၁၅မိနစ္ေလာက္ၾကာေတာ့ ၾကက္သားႏူးျပီဆိုရင္ အသားေတြကို အိုးထဲက ဆယ္ျပီး အေအးခံပါတယ္။ ၾကက္ျပဳတ္ရည္အိုးက ဟင္းရည္အိုးဆက္လုပ္မွာပါ။ ၾကက္သားကို ကိုင္လို႔ ရျပီဆိုရင္ အသားႏႊင္ပါတယ္။ က်န္တဲ့ အရိုးေတြကို ဟင္းရည္အိုးထဲ ျပန္ထည္႔ပါတယ္။ ႏႊင္ထားတဲ့ အသားေလးေတြကို ပဲငံျပာရည္ အခ်ိဳရည္ နည္းနည္းနဲ႔ ထပ္နယ္လိုက္ပါေသးတယ္။
၇) ကုလားပဲႏူးေနတာကို ဘလန္ဒါနဲ႔ ညက္ေနေအာင္ ၾကိတ္ျပီး ၾကက္ျပဳတ္ရည္ဟင္းအိုး ထဲကို ထည္႔ပါတယ္။
၈) ဒယ္အိုးမွာ ဆီတန္သေလာက္ထည္႔ပါတယ္။ ဟင္းရည္ကို ဆီေတြ အမ်ားၾကီးနဲ႔ မစားခ်င္လို႔ပါ။ ေမႊးေအာင္ ႏွမ္းဆီေလးပါေရာထည္႔ပါတယ္။ ဆီက်က္ျပီဆို ေရာေထာင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီ၊ ျဖဴ၊ ဂ်င္းနဲ႔ ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မႈန္႔ကို နႏြင္းမႈန္႔ေလး နည္းနည္းေရာျပီး ဆီသတ္ပါတယ္။ ေမႊးလာျပီဆို ၾကက္သားႏႊင္ထားတာေတြ ထည္႔ပါတယ္။ မီးျပင္းျပင္းနဲ႔ ေမႊးလာေအာင္ေမႊျပီး ၾကက္သားဆီသတ္ပါတယ္။ ခ်ခါနီးရင္ ငါးငံျပာရည္ထည္႔ျပီး ေမႊလိုက္ပါေသးတယ္။
၉) ၾကက္ျပဳတ္နဲ႔ ပဲဟင္းရည္အိုး ပြက္ပြက္ဆူထဲကို အဲဒီ ၾကက္သားဆီသတ္ထားတာကို အကုန္ထည္႔လုိက္ပါတယ္။
၁၀) ၾကက္သြန္နီဥေသးေလးေတြကုိလည္း ဟင္းအုိးထဲထည့္ပါတယ္။ ဟင္းရည္အိုးထဲ ေရထပ္ထည့္၊ မီးနည္းနည္းေလ်ာ့ျပီး ပြက္ေအာင္ထပ္တည္ပါ။ ဟင္းရည္ဆူလာရင္ အုန္းႏို႔ရည္၊ ႏြားႏို႔၊ ႏို႔စိမ္းစတာေတြကို လိုသေလာက္ထည္႔ပါတယ္။ အုန္းႏို႔အမ်ားၾကီးမတည္႔လို႔ ႏို႔စိမ္းနဲ႔ ႏြားႏို႔ ကူထည္႔တာပါ။
၁၁) ဟင္းအုိးမွ အုန္းႏုိ႕နံ႕သင္းသင္းေလးေမႊးၿပီး ဟင္းရည္ ေကာင္းေကာင္းပြက္ကာ ၾကက္သြန္နီဥေလးေတြလည္း ႏူးေလာက္ခ်ိန္တြင္ ျပဳတ္ထားေသာ ၾကက္ဥမ်ားကို ပါးပါးလွီးျပီးဟင္းရည္အုိးထဲကုိ ထည့္ပါ။ ဟင္းရည္အုိးကုိ လိုသေလာက္ အေပါ့အငံျမည္းျပီး၊ မီးမွ်င္းမွ်င္းေလးနဲ႕ မီးဖိုေပၚတြင္ တည္ထားလုိက္ပါ။
၁၂) ေဆးေၾကာသန္႔စင္ထားျပီး ပဲငံျပာရည္အခ်ိဳ၊ ဆား၊ သၾကားအနည္းငယ္နဲ႔ ႏွပ္ထားတဲ့ အသဲအျမစ္ေတြကို အိုးတအိုးမွာ ေရကိုပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ထားတဲ့အထဲ ၁၀မိနစ္ေလာက္ ထည္႔ျပဳတ္ပါတယ္။
မံု႔ပြဲႏွင့္ေရာစားရန္
၁) ၾကက္သြန္နီေတြကို ပါးပါးလွီးျပီးေရေဆးပါ။ ပူတာၾကိဳက္ရင္ ေရေဆးျပီးမွ ပါးပါးလွီးထားပါ။
၂) သံပုရာသီးစိပ္ေလးေတြ လွီးျပီး ပန္းကန္ထဲ ထည့္ထားပါ။
၃) ဆီပူပူမွာ ေၾကာ္ထားတဲ့ မံု႔ၾကြတ္ကို ပန္းကန္ထဲ ထည့္ထားပါ။
၄) ရန္ကုန္က ယူလာခဲ့တဲ့ အသင့္ေက်ာ္ျပီးသား ပဲေၾကာ္ကို ပန္းကန္ထဲ ထည့္ထားပါတယ္။
၅) အဆင္သင့္ ေက်ာ္ျပီးသား ငါးဖယ္ေၾကာ္ကိုလည္း ပါးပါးလွီးျပီး ပန္းကန္ထဲ ထည့္ထားပါတယ္။
၆) အီၾကာေကြးေလးေတြကိုလည္း ကတ္ေက်းနဲ႔ ခပ္ေသးေသး ညွပ္ျပီး ထားပါတယ္။
၇) ၾကက္ဥျပဳတ္ျပီးသား ပါးပါးလွီးထားပါတယ္။
၈ ) ျပဳတ္ထားတဲ့ အသဲအျမစ္ေတြကို ပန္းကန္ေလးတခုနဲ႔ ထည္႔ထားပါတယ္။
၉ ) ေခါက္ဆြဲအစိုကို ဆီသန္႔သြားေအာင္ ေရေႏြးပူပူနဲ႔ ေဖ်ာလိုက္ျပီး စစ္ထားပါတယ္။
၂) ၾကက္ဥေတြ ဟင္းရည္ထဲထည္႔ဖို႔နဲ႔ ေရာစားဖို႔ျပဳတ္ထားပါတယ္။
၃) ၾကက္သားကို အေနေတာ္ ခုတ္ပိုင္းေဆးေၾကာျပီး ပဲငံျပည္ရည္အခ်ိဳရည္နည္းနည္း၊ သၾကားနည္းနည္း၊ ဆားနည္းနည္းနဲ႔ နယ္ျပီး ႏွပ္ထားတယ္။
ေစ်းမွာ ၾကက္ရိုးကို လည္ပင္းကေန ေက်ာရိုးေတာက္ေလွ်ာက္ အရိုးၾကီးပဲ ( ၃ခု - ၁က်ပ္၂၀) ၀ယ္လို႔ ရလို႔ အဲဒီ အရိုး၃ခုကိုလည္းခုတ္ျပီး ထည္႔နယ္ထားတယ္။ အရိုးေတြမ်ားရင္ အခ်ိဳရည္ ပိုရျပီး၊ ဟင္းရည္ထဲက အရိုးကို ကိုက္ရတာ သေဘာက်လို႔ပါ။ အရိုးေတြရွဳပ္ေနမွာ မၾကိဳက္ရင္ ေနာက္မွ ဆယ္ျပီး ထုတ္ပစ္လိုက္လို႔ ရပါတယ္။
၄) ခဏႏွပ္ထားတုန္း ၾကက္သြန္နီ၊ ျဖဴ၊ ဂ်င္းစတာေတြကို ၾကက္သားထဲ ထည္႔ျပဳတ္ဖို႔နဲ႔၊ ၾကက္သြန္နီလံုးေလးေတြ ဟင္းရည္အိုးထဲ ထည္႔ဖို႔၊ ၾကက္သားဆီသတ္ဖို႔ အဆင္သင့္ျဖစ္ေအာင္ လွီးခြၽတ္၊ ေထာင္းထုထားလိုက္ပါတယ္။
၅) ၁၀မိနစ္ေလာက္ၾကာရင္ ႏွပ္ထားတဲ့ ၾကက္သား အရိုးအသားေတြကို ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေတြထည္႔ျပီး ေရနဲ႔ ျပဳတ္ပါတယ္။
၆) ၁၅မိနစ္ေလာက္ၾကာေတာ့ ၾကက္သားႏူးျပီဆိုရင္ အသားေတြကို အိုးထဲက ဆယ္ျပီး အေအးခံပါတယ္။ ၾကက္ျပဳတ္ရည္အိုးက ဟင္းရည္အိုးဆက္လုပ္မွာပါ။ ၾကက္သားကို ကိုင္လို႔ ရျပီဆိုရင္ အသားႏႊင္ပါတယ္။ က်န္တဲ့ အရိုးေတြကို ဟင္းရည္အိုးထဲ ျပန္ထည္႔ပါတယ္။ ႏႊင္ထားတဲ့ အသားေလးေတြကို ပဲငံျပာရည္ အခ်ိဳရည္ နည္းနည္းနဲ႔ ထပ္နယ္လိုက္ပါေသးတယ္။
၇) ကုလားပဲႏူးေနတာကို ဘလန္ဒါနဲ႔ ညက္ေနေအာင္ ၾကိတ္ျပီး ၾကက္ျပဳတ္ရည္ဟင္းအိုး ထဲကို ထည္႔ပါတယ္။
၈) ဒယ္အိုးမွာ ဆီတန္သေလာက္ထည္႔ပါတယ္။ ဟင္းရည္ကို ဆီေတြ အမ်ားၾကီးနဲ႔ မစားခ်င္လို႔ပါ။ ေမႊးေအာင္ ႏွမ္းဆီေလးပါေရာထည္႔ပါတယ္။ ဆီက်က္ျပီဆို ေရာေထာင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီ၊ ျဖဴ၊ ဂ်င္းနဲ႔ ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မႈန္႔ကို နႏြင္းမႈန္႔ေလး နည္းနည္းေရာျပီး ဆီသတ္ပါတယ္။ ေမႊးလာျပီဆို ၾကက္သားႏႊင္ထားတာေတြ ထည္႔ပါတယ္။ မီးျပင္းျပင္းနဲ႔ ေမႊးလာေအာင္ေမႊျပီး ၾကက္သားဆီသတ္ပါတယ္။ ခ်ခါနီးရင္ ငါးငံျပာရည္ထည္႔ျပီး ေမႊလိုက္ပါေသးတယ္။
၉) ၾကက္ျပဳတ္နဲ႔ ပဲဟင္းရည္အိုး ပြက္ပြက္ဆူထဲကို အဲဒီ ၾကက္သားဆီသတ္ထားတာကို အကုန္ထည္႔လုိက္ပါတယ္။
၁၀) ၾကက္သြန္နီဥေသးေလးေတြကုိလည္း ဟင္းအုိးထဲထည့္ပါတယ္။ ဟင္းရည္အိုးထဲ ေရထပ္ထည့္၊ မီးနည္းနည္းေလ်ာ့ျပီး ပြက္ေအာင္ထပ္တည္ပါ။ ဟင္းရည္ဆူလာရင္ အုန္းႏို႔ရည္၊ ႏြားႏို႔၊ ႏို႔စိမ္းစတာေတြကို လိုသေလာက္ထည္႔ပါတယ္။ အုန္းႏို႔အမ်ားၾကီးမတည္႔လို႔ ႏို႔စိမ္းနဲ႔ ႏြားႏို႔ ကူထည္႔တာပါ။
၁၁) ဟင္းအုိးမွ အုန္းႏုိ႕နံ႕သင္းသင္းေလးေမႊးၿပီး ဟင္းရည္ ေကာင္းေကာင္းပြက္ကာ ၾကက္သြန္နီဥေလးေတြလည္း ႏူးေလာက္ခ်ိန္တြင္ ျပဳတ္ထားေသာ ၾကက္ဥမ်ားကို ပါးပါးလွီးျပီးဟင္းရည္အုိးထဲကုိ ထည့္ပါ။ ဟင္းရည္အုိးကုိ လိုသေလာက္ အေပါ့အငံျမည္းျပီး၊ မီးမွ်င္းမွ်င္းေလးနဲ႕ မီးဖိုေပၚတြင္ တည္ထားလုိက္ပါ။
၁၂) ေဆးေၾကာသန္႔စင္ထားျပီး ပဲငံျပာရည္အခ်ိဳ၊ ဆား၊ သၾကားအနည္းငယ္နဲ႔ ႏွပ္ထားတဲ့ အသဲအျမစ္ေတြကို အိုးတအိုးမွာ ေရကိုပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ထားတဲ့အထဲ ၁၀မိနစ္ေလာက္ ထည္႔ျပဳတ္ပါတယ္။
မံု႔ပြဲႏွင့္ေရာစားရန္
၁) ၾကက္သြန္နီေတြကို ပါးပါးလွီးျပီးေရေဆးပါ။ ပူတာၾကိဳက္ရင္ ေရေဆးျပီးမွ ပါးပါးလွီးထားပါ။
၂) သံပုရာသီးစိပ္ေလးေတြ လွီးျပီး ပန္းကန္ထဲ ထည့္ထားပါ။
၃) ဆီပူပူမွာ ေၾကာ္ထားတဲ့ မံု႔ၾကြတ္ကို ပန္းကန္ထဲ ထည့္ထားပါ။
၄) ရန္ကုန္က ယူလာခဲ့တဲ့ အသင့္ေက်ာ္ျပီးသား ပဲေၾကာ္ကို ပန္းကန္ထဲ ထည့္ထားပါတယ္။
၅) အဆင္သင့္ ေက်ာ္ျပီးသား ငါးဖယ္ေၾကာ္ကိုလည္း ပါးပါးလွီးျပီး ပန္းကန္ထဲ ထည့္ထားပါတယ္။
၆) အီၾကာေကြးေလးေတြကိုလည္း ကတ္ေက်းနဲ႔ ခပ္ေသးေသး ညွပ္ျပီး ထားပါတယ္။
၇) ၾကက္ဥျပဳတ္ျပီးသား ပါးပါးလွီးထားပါတယ္။
၈ ) ျပဳတ္ထားတဲ့ အသဲအျမစ္ေတြကို ပန္းကန္ေလးတခုနဲ႔ ထည္႔ထားပါတယ္။
၉ ) ေခါက္ဆြဲအစိုကို ဆီသန္႔သြားေအာင္ ေရေႏြးပူပူနဲ႔ ေဖ်ာလိုက္ျပီး စစ္ထားပါတယ္။
အားလံုး အဆင္သင့္ျဖစ္ခ်ိန္တြင္ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။
မုန္႕ပြဲျပင္ရန္
ပန္းကန္ထဲကို စစ္ထားတဲ့ ေခါက္ဆဲြဖတ္ထည့္ပါ။ အေပၚကေန ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီး၊ ပဲေၾကာ္၊ မံု႔ၾကြတ္ေၾကာ္၊ ငါးဖယ္ေက်ာ္၊ ၾကက္ဥျပဳတ္နည္းနည္း၊ ျပဳတ္ထားတဲ့ အသဲအျမစ္နည္းနည္း၊ အီၾကာေကြးေလးထည္႔၊ သံပုရာသီးေလးညွစ္ထည့္၊ ငရုတ္သီးအေလွာ္မႈန္႕ေလးနဲ႕ အုန္းႏုိ႕ဟင္းရည္ထည့္ျပီး ခ်ဳိဆိမ့္ခ်ဥ္စပ္အရသာ အုန္းႏြားႏုိ႕နံ႕ေမႊးေမႊးေလး နဲ႕ အုန္းႏုိ႕ေခါက္ဆဲြကို သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီ။
6 comments:
လုပ္စားခ်င္တာၾကာျပီ..
အခုထိမလုပ္ျဖစ္ေသးဘူး..
စားခ်င္စရာ..
ရွလြတ္..
နံနံပင္မပါတာ ဆိုးတာပဲ..
ဟိ
စားခ်င္လိုက္တာ ၾကီးစု ေရ.။
ေယာက္ကထီး နဲ႕ေယာက်ား္ကုိ မ်က္ႏွာလုပ္ၿပီး ဒီတပတ္ခ်က္ေကၽြးလိုက္ဦးမယ္။
ဟိဟိ...:P
စားခ်င္စရာ...
စုခ်စ္က ေတာ္ေတာ္စိတ္ရွည္ပံုရတယ္ေနာ္...
ေကာင္းလိုက္တာ... အမကေတာ့ ဘာဆိုဘာမွ စိတ္မရွည္ဘူး.. ဘာလုပ္လုပ္ ျမန္ျမန္ၿပီးရင္ ၿပီးေရာပဲ...
ေကာင္းဘူးေနာ္...
အေသးစိတ္ေရးေပးထားတဲ႔အတြက္ မစုခ်စ္ကို ေက်းဇူးအမ်ားၾကီးတင္ပါတယ္ အိမ္ကအမ်ိဳးသားနဲ႔သမီးေလးကို ခ်က္ေက်ြးဖို႔အတြက္ အဆင္ေျပသြားပါတယ္
အေသးစိတ္ေရးေပးထားတဲ႔အတြက္ မစုခ်စ္ကို ေက်းဇူးအမ်ားၾကီးတင္ပါတယ္ အိမ္ကအမ်ိဳးသားနဲ႔သမီးေလးကို ခ်က္ေက်ြးဖို႔အတြက္ အဆင္ေျပသြားပါတယ္
အေသးစိတ္ေရးေပးထားတဲ႔အတြက္ မစုခ်စ္ကို ေက်းဇူးအမ်ားၾကီးတင္ပါတယ္ အိမ္ကအမ်ိဳးသားနဲ႔သမီးေလးကို ခ်က္ေက်ြးဖို႔အတြက္ အဆင္ေျပသြားပါတယ္
Post a Comment